środa, 26 września 2012
Pulpeciki w sosie chrzanowym
Potrawa, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych. Delikatność pulpecików złamałam ostrością sosu chrzanowego. Doskonałe połączenie.
Przepis na 2-3 porcje
Składniki potrzebne do przygotowania pulpecików:
300 g mielonego mięsa indyka
1 jajko
Łyżka bułki tartej
Sól, pieprz
Składniki potrzebne do przygotowania sosu:
2 szklanki wywaru warzywnego (można wykorzystać kostkę warzywną)
3-4 łyżki chrzanu
1,5-2 łyżki mąki
2-3 łyżki gęstego jogurtu / śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Mielone mięso indycze mieszamy z jajkiem i tartą bułką. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie formujemy małe kuleczki, które wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą.
Pulpeciki gotujemy ok. 20 min. na średnim ogniu.
W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy.
1/2 kostki warzywnej rozpuszczany w wodzie, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Chrzan mieszamy z mąką i jogurtem / śmietaną. Następnie wlewamy do wody. Ponownie zagotowujemy, delikatnie mieszając.
Pulpeciki możemy podawać z dowolnym dodatkiem. Doskonale smakują z kaszką kukurydzianą.
Polecam.
Wyglądaja bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam