Uwielbiam koktajle. Przygotowuję je na śniadanie lub na przekąskę. Moje koktajle są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, więc doskonale nadają się do diet odchudzających. Mają jeszcze taką zaletę, że można je "zasilać" wieloma składnikami podnoszącymi ich walory zdrowotne. Do przygotowania tego koktajlu użyłam mało znanego owocu kaki (sharon). Warto sięgać po niego, ze względu na ciekawy słodki smak oraz dużą zawartość witaminy A i C, karotenów, żelaza, potasu i wapnia. Dodałam również owoce goji, które uważane są za jedne z najzdrowszych owoców świata. Przeciwdziałają procesom starzenia się, wzmacniają układ trawienny, zapobiegają otyłości, mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antynowotworowe. Zawierają mnóstwo minerałów i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To tylko słów kilka o tych cudownych owocach. Można o nich pisać i mówić wiele, ale przede wszystkim powinno się sięgać po nie jak najczęściej.
Składniki Koktajlu " Moc witamin"
Dojrzały, miękki owoc kaki obrany ze skórki
Łyżka płatków owsianych
Łyżka zarodków pszennych
3 łyżki owoców goji namoczonych w 3 łyżkach ciepłej wody
200 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
Łyżka miodu dla osób, które lubią jeszcze słodszy smak
Kaki w tym roku jadłam po raz pierwszy i mi zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco. ;)
OdpowiedzUsuńPiękny kolorek ;) Ten koktajl musi być przepyszny.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że piszę w komentarzu, ale nie mogę znaleźć Twojego maila. Odezwij się proszę do mnie mailowo (u mnie na blogu zakładka kontakt- tam znajduje się mój mail). Planuję zorganizować spotkanie blogerów z Częstochowy, może dołączysz ? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwina