niedziela, 2 grudnia 2012

Bułeczki orkiszowe


Polecam ten przepis szczególnie osobom, które zaczynają swoją przygodę z samodzielnym wypiekaniem    pieczywa. Bułeczki smakują wybornie i są naprawdę proste w przygotowaniu.                                          


Składniki na 12 bułeczek:

40 dkg maki orkiszowej
20 dkg maki pszennej
8 łyżek siemienia lnianego
180 ml ciepłego mleka
180 ml ciepłej wody
Łyżeczka drobnej soli morskiej
25 g świeżych drożdży

Wykonanie:

Składniki ciasta: mąkę, sól, siemię lniane, pokruszone drożdże, wymieszać. Dodać mleko i wodę, po czym dokładnie wyrobić ciasto. Zagniatać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Ułożyć je  na natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blaszce i odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec 15 min. w temp. 250 st.
Po tym czasie wyjąć bułeczki z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

 


1 komentarz: