Składniki:
Po 2 łyżki różnych kasz: pęczak, jęczmienna średnia i drobna, jaglana, kukurydziana, manna
2 średnie ziemniaki pokrojone w małą kostkę
Włoszczyzna: por, marchewka, seler, pietruszka
20 dkg lub ile kto chce obranych kurek i przesmażonych na 2 łyżkach oleju
1,5 l wody
Przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Gotowanie zupy rozpoczynamy od gotowania kaszy pęczak, potem wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę i pozostałe kasze oraz przesmażone kurki. gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i kasz.Do zupy można dodać przesmażoną na złoty kolor cebulę lub zabielić śmietaną / jogurtem albo oprószyć natką pietruszki. Smakuje każda wersja.
Gotowanie zupy rozpoczynamy od gotowania kaszy pęczak, potem wrzucamy warzywa pokrojone w kostkę i pozostałe kasze oraz przesmażone kurki. gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i kasz.Do zupy można dodać przesmażoną na złoty kolor cebulę lub zabielić śmietaną / jogurtem albo oprószyć natką pietruszki. Smakuje każda wersja.
wieki krupniku nie jadłam...!
OdpowiedzUsuń