czwartek, 27 września 2012

Leczo z cukinią


Leczo, lecsó to potrawa typowa dla kuchni węgierskiej. Składa się na nią smażona na smalcu cebula i dodana (gdy cebula będzie szklista) papryka, a później pomidory. Wszystkie składniki w jednakowej ilości. Leczo może być dodatkiem do innych potraw albo daniem samodzielnym. Doskonałym w wersji wegetariańskiej lub wzbogaconym plasterkami kiełbasy. Leczo bardzo często pojawia się na naszych stołach, można powiedzieć, że stało się tradycyjną polską potrawą. I nic dziwnego. Dostępne składniki, proste przygotowanie, a poza tym bogactwo witamin. Można też leczo zapasteryzować w słoikach i cieszyć się zimą cudownym smakiem i zapachem warzyw.

Przepis na moje leczo:
Składniki:
1 kg kolorowej papryki
0,5 kg cebuli
750 kg pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Średniej wielkości cukinia
Olej do przesmażenia cebuli
Przyprawy: papryka mielona słodka, ostra, pieprz, sól

Wykonanie:
Cebulę kroję w dużą kostkę i przesmażam na oleju. Gdy cebula staje się szklista, dodaję oczyszczone z pestek, pokrojone w duże kawałki strąki papryki oraz pomidory. Gdy papryka lekko zmięknie dokładam pokrojoną w dużą kostkę cukinię, doprawiam koncentratem pomidorowym i przyprawami. Całość duszę pod przykryciem do miękkości.
Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze.


 

12 komentarzy:

  1. Piękne leczo, aż ma ochotę się schrupać! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na ile to porcji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Noo ... zrobiliśmy to leczo z chłopakami w akademiku. Muszę Wam powiedzieć odlot. Wyszło 1100 porcji !! Dwa akademiki napasione !! Największy problem był ze znalezieniem odpowiedniego garnka na te 750 KILOGRAMÓW pomidorów ale udało się !! Pani Halinka ze szkoły podstawowej nam udostępniła swoją kuchnię po godzinach. Na prawdę polecam ten przepis !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))))))))))))) ubawilam sie.bystro.

      Usuń
  4. Pablo Drupi powinien byc podpisany jako Pablo Gupi :) Ale te 750kg to mozna mimo wszystko poprawkic :)
    Cebulke po usmazeniu proponuje posypac papryka mielona a nastepnie dodawac kolejne skladniki.
    Pozdrawiam
    Jarek

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota przepis prosty a danie pyszne,ja dodaję jeszcze laskę kiełbaski do tego:o)

    OdpowiedzUsuń
  6. A po co koncentrat pomidorowy do lecza??? zbija caly smak !!! co za przepis?

    OdpowiedzUsuń
  7. koncentrat jest super do tego spróbuj a potem coś pisz.

    OdpowiedzUsuń
  8. ����������

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomyłka z pomidorami 750 kg ?:P

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolezanka ma szklarnie z pomidorami a ja w ogrodku mega duze cukinie. U mnie wyszlo okolo 1500 porcji. Cale osiedle sie najadlo I jeszcze w sloiki poszlo. Mniami��

    OdpowiedzUsuń