piątek, 21 września 2012

Sos z czerwonej papryki

Wykorzystajmy sezon paprykowy. Proponuję sos z czerwonej papryki, który jest bardzo smacznym dodatkiem do różnych potraw zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sos zachwyca wspaniałym lekko pikantnym smakiem, pięknym kolorem i głębokim, paprykowym zapachem.

Składniki:
3 kg papryki czerwonej
2 główki czosnku
1/2 szk. oleju
1/2 kg cukru
1 1/2 łyżeczki soli
2 słoiczki koncentratu pomidorowego (po 180 ml)
1/2 szk. octu 10%
Przyprawy: 5 listków laurowych, 1 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
ostra papryka lub chili  (należy dodawać ostrożnie, żeby sos nie był za ostry)

Wykonanie:
Paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych) i czosnek  przekręcić w maszynce do mięsa, a następnie przełożyć do rondla, dodać  pozostałe składniki: olej, sól, cukier, koncentrat pomidorowy, ocet) i gotować 30 min. na wolnym ogniu często mieszając.
Po tym czasie dodać przyprawy i gotować jeszcze 20 min  oczywiście często mieszając.
Gorący sos przełożyć do słoików. Nie trzeba pasteryzować, ja jednak na wszelki wypadek pasteryzuję przez 15 min.
Do sosu, w trakcie gotowania, dodałam 2 całe papryczki chili,które później usunęłam.
Ilość soli, pieprzu i cukru jest oczywiście umowna, zależy od naszych upodobań.


1 komentarz:

  1. ja dodaje swieze pomidory zamiast koncentratow- teraz tez jest na nie sezon,podobnie posiekane papryczki chilli- tylko bez nasion, wszystko razem dusze z cebulka na olivie, potem blenduje chwile i gorace wkladam do sloikow, pynka!

    OdpowiedzUsuń