piątek, 21 września 2012

Pierogi ze szpinakiem w sosie z kurek

Moje ulubione pierogi ze szpinakiem w aksamitnym sosie z kurek. Każdy ze składników potrawy smakuje wybornie, a razem stanowią prawdziwą poezję delikatności.

Składniki na pierogi:
2 szk. mąki
około szklanki ciepłej wody,
łyżka oleju

Składniki na farsz do pierogów:
pęczek świeżego szpinaku
100 g sera twarogowego
łyżeczka oleju lub masła
średnia cebula pokrojona w małą kostkę
przeciśnięty ząbek czosnku
pieprz

Składniki sosu:
30 dkg kurek
średnia cebula pokrojona w kostkę
100 ml (lub ile się chce) śmietany lub jogurtu -to zależy od naszych upodobań
łyżka masła lub oleju

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto, które następnie należy przykryć miseczką i odstawić na ok. pół godz. do odpoczęcia.
W czasie, gdy ciasto "odpoczywa", przygotowujemy farsz do pierogów. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju lub masła i przesmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojony szpinak. Całość dusimy do momentu, gdy szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Do gotowego szpinaku dodajemy ser twarogowy rozdrobniony za pomocą widelca. Wyrabiamy masę doprawiając do smaku pieprzem i solą.
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wycinamy z nich tradycyjne krążki, do których wkładamy farsz szpinakowy.
Pierogi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (do wody można dodać łyżkę oleju, co zapobiega sklejaniu się pierogów) i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min. od wypłynięcia.
 Pierogi można podać z przesmażoną cebulką lub w wersji bardziej wykwintnej i jesiennej z sosem ze świeżych kurek.
Wykonanie sosu:
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy delikatnie cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki, które szybko przesmażamy, a następnie podlewamy minimalna ilością wody i dusimy ok. 10-15 min. na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę lub jogurt. Gotową potrawę oprószamy natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. O, nie jadłam nigdy takich pierogów ,ale szpinak i kurki? To zdecydowanie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń