środa, 26 września 2012

Zupa szczawiowa

Bardzo smaczna zupa, zdecydowana w smaku i kolorze.

Składniki:
Pęczek szczawiu
Włoszczyzna: marchewka, pietruszka (korzeń i natka), kawałeczek selera
Łyżka masła lub oleju
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu lub śmietany
Łyżka  mąki
Sól, pieprz
1 1/2 litra wody

Wykonanie:
Do garnka z zimną wodą wkładamy oczyszczone i umyte warzywa. Gotujemy do miękkości.
W tym czasie dokładnie myjemy szczaw. Drobno siekamy i przesmażamy na łyżce masła lub oleju, a następnie dodajemy do wywaru warzywnego, ale dopiero wtedy, gdy warzywa będą miękkie. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu i wlewamy do gotującej się zupy przygotowaną zawiesinę: jogurt lub śmietanę mieszamy z łyżką mąki i kilkoma łyżkami lekko ostudzonej zupy. Ostrożnie wlewamy do garnka, uważając, aby śmietana się nie ścięła. Podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając i nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Gotową zupę zaciągamy 2 rozmąconymi jajkami. Nie każdy lubi smak jajecznej zawiesiny, ale mnie ten dodatek bardzo smakuje i jest koniecznym składnikiem zupy szczawiowej.
Zupę podajemy oczywiście z jajkami ugotowanymi na twardo. Można je przekroić na pół lub na mniejsze kawałki, co znaczne ułatwia jedzenie, chociaż nie wygląda zbyt efektownie.





4 komentarze:

  1. Z chęcią bym zjadła taką zupke :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przywołała moje wspomnienia z dzieciństwa... Moja mama często taką robiła. Szczaw z ogrodu, zapasteryzowany w słoiczki, a zimą taka zupka. Pyszna.

    OdpowiedzUsuń