sobota, 1 grudnia 2012

Pierś kurczaka w pomidorach

Są dni, kiedy brakuje nam czasu na gotowanie. Wtedy doskonale sprawdza się pierś kurczaka w pomidorach. Potrawa bardzo smaczna, prosta w wykonaniu, szybka (20 min.) i niskokaloryczna.

Składniki:
Pierś kurczaka pokrojona w paseczki
Puszka pomidorów w zalewie
Papryka pokrojona w kostkę
1/2 jabłka startego na tarce o dużych oczkach
Cebula pokrojona w piórka
Posiekany ząbek czosnku
Łyżka oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
Przyprawy: pieprz biały, łyżeczka kurkumy, łyżeczka czerwonej papryki, łyżeczka suszonych mielonych pomidorów, sól morska
Ogórek kiszony

Wykonanie:
Na łyżce oleju należy przesmażyć kawałki kurczaka, paprykę, czosnek, cebulę. Następnie podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kurczaka. Pod koniec duszenia dodać jabłko, przyprawy oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić do zredukowania zalewy. Gotową potrawę doprawić 4 łyżkami jogurtu naturalnego.
Dobrym dodatkiem do kurczaka jest drobno pokrojony  kiszony ogórek.
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz