Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
1/2 kg czerwonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
1/2 kg marchewki startej na tarce o dużych oczkach
1/2 kg cebuli pokrojonej w piórka
3-4 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę
3 łyżki soli
Zalewa:
1/2 szk. oleju
1 szk. octu
Pieprz
Wykonanie:
-ogórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki , dodać pokrojoną cebulę, zasypać solą, wymieszać i odstawić na pół godz. / w tym czasie ogórki puszczą wodę /
-odcisnąć ogórki i dodać do nich marchewkę, paprykę, czosnek oraz zalewę
-wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 godz.
-po tym czasie wkładać do słoików i pasteryzować 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz