niedziela, 16 września 2012

Pasztet z selera

Bardzo smaczne oblicze popularnego warzywa. Proponuję pasztet z selerem  w roli głównej. Warto spróbować. Doskonały zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło np. z surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:
2 duże ugotowane selery starte na tarce o dużych oczkach
1/3 szklanki oleju
2 cebula pokrojone w kostkę
20 dkg tartej bułki
4 łyżki startego żółtego sera
5 surowych jajek
1 jajko ugotowane na twardo starte na tarce o dużych oczkach
1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
Łyżka posiekanego koperku
Majeranek, sól, pieprz

Wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy przesmażyć cebulę na oleju, dodać pozostałe składniki i wymieszać.  Otrzymaną masę włożyć do foremki "keksówki " o wymiarach 30 cm x 12 cm  i  piec w temp.180 st.C przez 45 min.






 SMACZNEGO



1 komentarz: