niedziela, 16 września 2012

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Bardzo lubię sałatki śledziowe. Jeżeli nie mogę zdecydować się na sałatkę, wybieram dwa w jednym: na słodko i na kwaśno.


Przepis na 4 porcje

Składniki:
 -2 podwójne płaty śledzi marynowanych
-duża cebula pokrojona w  kostkę
-czubata łyżka namoczonych rodzynek
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oleju

Wykonanie:
-cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dusimy podlewając wodą, do momentu, aż cebula będzie półmiękka
-następnie do cebuli dodajemy łyżkę miodu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i namoczone rodzynki
-chwilę dusimy wszystkie składniki na małym ogniu
 -sos odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy śledzie: myjemy je, zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki
-kiedy sos będzie zimny mieszamy go z pokrojonymi śledziami
Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.

 SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię śledzie, ale nigdy nie robiłam sama takiego sosu do nich. Dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń