Przepis na 4 porcje
Składniki:
-2 podwójne płaty śledzi marynowanych
-duża cebula pokrojona w kostkę
-czubata łyżka namoczonych rodzynek
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 łyżki oleju
Wykonanie:
-cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dusimy podlewając wodą, do momentu, aż cebula będzie półmiękka
-następnie do cebuli dodajemy łyżkę miodu, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i namoczone rodzynki
-chwilę dusimy wszystkie składniki na małym ogniu
-sos odstawiamy do przestudzenia, a w tym czasie przygotowujemy śledzie: myjemy je, zdejmujemy skórę i kroimy w paseczki
-kiedy sos będzie zimny mieszamy go z pokrojonymi śledziami
Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.
SMACZNEGO
Bardzo lubię śledzie, ale nigdy nie robiłam sama takiego sosu do nich. Dobry pomysł.
OdpowiedzUsuń