Taka jest szarlotka sypana. Podaję przepis klasyczny, ale można wprowadzać modyfikacje, zamieniać mąkę pszenną na orkiszową, można dodać płatki owsiane. Wszystko jest dozwolone.
Składniki sypkie na ciasto:
1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu
Składniki na nadzienie:
1,5kg kwaśnych jabłek
1 czubata łyżka cynamonu
oraz 100g zmrożonego masła lub margaryny
Wykonanie:
-Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie blaszki.
-Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek cynamon, dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części.
-Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.
-Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić blaszkę do piekarnika i piec około 1 godziny.
-Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia, ale nikt nie wie jak smakuje po wystygnięciu - znika zaraz po upieczeniu.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz