piątek, 14 września 2012

Szarlotka sypana

Nie jestem mistrzynią wypieków, dlatego szukam przepisów prostych w przygotowaniu i takich, żeby czas sprzątania nie przekroczył czasu konsumpcji, a składniki muszą być zawsze dostępne. Ponieważ rzadko piekę, muszą to być pewniaki, czyli ciasta, które zawsze się udają.
Taka jest szarlotka sypana. Podaję przepis klasyczny, ale można wprowadzać modyfikacje, zamieniać mąkę pszenną na orkiszową, można dodać płatki owsiane. Wszystko jest dozwolone.

Składniki sypkie na ciasto:

1,5 szklanki kaszy manny
1,5 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu

Składniki na nadzienie:

1,5kg kwaśnych jabłek
1 czubata łyżka cynamonu
oraz 100g zmrożonego masła lub margaryny

Wykonanie:
 -Jedną część sypkich składników rozsypać równo na dnie blaszki.
 -Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do jabłek cynamon, dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części.
-Jedną połowę jabłek równomiernie rozłożyć na wysypanym spodzie. Na jabłkach rozsypać kolejną część sypkich składników. Czynność powtórzyć.
-Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło i wiórki równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić blaszkę do  piekarnika i piec około 1 godziny.
-Po tym czasie wyjąć ciasto i poczekać do jego całkowitego wystygnięcia, ale nikt nie wie jak smakuje po wystygnięciu - znika zaraz po upieczeniu.






 SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz