Zawsze się udaje i zawsze zachwyca swoim smakiem.
Składniki i wykonanie:
-35 dkg maki
-15 dkg cukru
-15 dkg masła
-2 łyżki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 jajko
-mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
-dodać masło, olej i jajko, wszystkie składniki zagniatamy
-połowę gotowego ciasta wyłożyć na małą blachę i lekko zapiec / zrumienić w piekarniku, temp. 180 st. przez ok. 15 min.
-pozostałą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika
-na wystudzone podpieczone ciasto rozkładamy jabłka starte na tarce o dużych oczkach, jabłka dosładzamy do smaku / delikatnie odciskam zbierający się sok /
-na jabłka należy zetrzeć ciasto wyjęte z zamrażalnika
-pieczemy ok.15 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego.
Przyjemna ta szarlotka ; ) Muszę sobie upiec na niedzielne śniadnie : )
OdpowiedzUsuń