Bardzo smaczna zupa z soczewicy. Dzięki dodatkowi egzotycznych przypraw zupa nabrała niezwykłego smaku i aromatu. Doskonale rozgrzewa, a więc jest szczególnie polecana na jesienne i zimowe chłody.
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
Papryka pokrojona w kostkę
Puszka cieciorki
Puszka pomidorów w zalewie
Posiekana cebula
2-3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
3 plasterki świeżego imbiru pokrojone w drobną kosteczkę
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka kuminu
Łyżeczka wędzonej mielonej papryki
Łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
1/3 łyżeczki papryki chili
Sól morska do smaku
Łyżka oleju
2 litry wody
Wypłukaną czerwoną soczewicę gotuję do miękkości ( 15 min). W tym samym czasie przesmażam na oleju cebulę, czosnek i paprykę, a następnie dodaję pomidory z puszki wraz z zalewą. Przesmażam, aż większości zalewy odparuje, a pomidory całkowicie się rozdrobnią. Do ugotowanej soczewicy dodaję przesmażone pomidory i wszystkie pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy cieciorkę. Po wymieszaniu gotuję na wolnym ogniu ok 10 min. Gotową zupę posypuje drobno posiekaną pietruszką.
Zupa jest jeszcze smaczniejsza na drugi dzień.
SMACZNEGO:)
Brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuń