poniedziałek, 12 listopada 2012

Owsiankowa wyspa

Owsianka jest moim podstawowym śniadaniem w okresie jesienno-zimowym. Doskonale syci, rozgrzewa i daje energię na cały dzień. Gotuję ją na mleku, czasami na wodzie lub na mleczku sojowym. Mieszam różne płatki, dodaję suszone owoce, orzechy, nasiona.

Propozycja na dzisiaj
Składniki:
Szklanka mleka 2%
1/2 szklanki wody
2 łyżki płatków owsianych
Łyżka otrąb owsianych
Łyżka zarodków pszennych
Łyżka suszonych owoców goji
Łyżeczka siemienia lnianego

Łyżka sezamu do posypania gotowej owsianki

Podane składniki zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu ok. 3-5 min., często mieszając. Należy uważać, ponieważ tak gęsta owsianka lubi się przypalać. Do ugotowanej papki wlewam szklankę mleka i posypuję sezamem. Jeśli ktoś lubi słodką owsiankę może dodać łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego. Po takim śniadaniu można ochoczo rozpocząć każdy dzień.

 SMACZNEGO:)


5 komentarzy:

  1. chętnie bym się wybrała na taka wyspę!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. dolaczam sie do poprzedniczek - owsiankowa wyspa to prawdziwe niebo !

    OdpowiedzUsuń
  3. chcę wylądowac na takiej wyspie ;) mniam !

    OdpowiedzUsuń