Owsianka jest moim podstawowym śniadaniem w okresie jesienno-zimowym. Doskonale syci, rozgrzewa i daje energię na cały dzień. Gotuję ją na mleku, czasami na wodzie lub na mleczku sojowym. Mieszam różne płatki, dodaję suszone owoce, orzechy, nasiona.
Propozycja na dzisiaj
Składniki:
Szklanka mleka 2%
1/2 szklanki wody
2 łyżki płatków owsianych
Łyżka otrąb owsianych
Łyżka zarodków pszennych
Łyżka suszonych owoców goji
Łyżeczka siemienia lnianego
Łyżka sezamu do posypania gotowej owsianki
Podane składniki zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu ok. 3-5 min., często mieszając. Należy uważać, ponieważ tak gęsta owsianka lubi się przypalać. Do ugotowanej papki wlewam szklankę mleka i posypuję sezamem. Jeśli ktoś lubi słodką owsiankę może dodać łyżeczkę miodu lub cukru trzcinowego. Po takim śniadaniu można ochoczo rozpocząć każdy dzień.
SMACZNEGO:)
chętnie bym się wybrała na taka wyspę!:))
OdpowiedzUsuńOj, ja też :)
Usuńdolaczam sie do poprzedniczek - owsiankowa wyspa to prawdziwe niebo !
OdpowiedzUsuńchcę wylądowac na takiej wyspie ;) mniam !
OdpowiedzUsuńwyglada obiecujaco ;)
OdpowiedzUsuń