piątek, 7 września 2012

Ziemniaczana zapiekanka


 Ziemniaki w zupełnie nowej odsłonie.
Wystarczy chwila na przygotowanie zapiekanki i ... do piekarnika marsz. A w tym czasie możemy posprzątać, nakryć do obiadu lub przygotować dodatki do zapiekanki. Jest bardzo smaczna solo, ale w towarzystwie zimnego kefiru, zsiadłego mleka smakuje jeszcze wyborniej.

Przepis na 2 porcje
Składniki:
-ok. 0,5 kg obranych ziemniaków startych na tarce jarzynowej, na cienkie plasterki (tak cienkie jak ogórki na mizerię)
-10 dkg szynki pokrojonej na małe kawałki
-2 cebule pokrojone w piórka
-opakowanie mozzarelli (120 g) startej na tarce o dużych oczkach, może być również żółty ser
-przyprawy: pieprz, sól, majeranek lub zielona czubrica

Sos:
-1 całe jajko
-3-4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
-sól, pieprz

Wykonanie:
-w naczyniu do zapiekania układamy warstwami:
  •         ziemniaki doprawione solą, pieprzem, majerankiem
  •         piórka cebuli
  •         kawałeczki szynki
  •         wiórki sera
                                                   
    - powtórka:  ziemniaki, cebula, szynka, ser, kończymy plasterkami ziemniaków
Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem i zapiekamy ok. 30 min. w temp. 180 st.C.

                                                                      


 Smacznego.


                                                                       

2 komentarze:

  1. Ziemniaki z mozzarella, takiego połączenia jeszcze u mnie nie było. Czuję się zainspirowana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się boję czy 30 minut to nie za mało

    OdpowiedzUsuń