Składniki:
-oczywiście w roli głównej Młoda Cukinia
Farsz jest tak samo ważny jak Cukinia.
Składniki farszu:
-czerwona papryka pokrojona w kostkę
-kawałek rozkruszonego sera, ja użyłam bryndzy, ale równie dobrze może być ser feta, mozzarella lub nasz zwykły biały ser
-zielenina czyli szczypiorek, natka pietruszki
-przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka lub ostra
Wykonanie:
-cukinię przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne (z młodej cukinii można dodać do farszu)
-przygotować farsz; wymieszać wszystkie składniki
-włożyć farsz do wydrążonej cukinii
-piec ok. 15 min. w temp. 180 st. C
Gdy cukinia piecze się w piekarniku można wykorzystać ten czas na przygotowanie Sosu Jogurtowego, taka moja wersja tzatzików.
Składniki i wykonanie:
-jogurt naturalny 150 ml
-ogórek starty na dużych oczkach tarki jarzynowej
-1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-sól, pieprz
-dodałam również drobno posiekany rozmaryn z mojego ogródka
-wszystkie składniki wymieszać
A na talerzu jeszcze Listek Mięty, a nawet trzy listki. Niech będzie na bogato, kolorowo i pachnąco.
idę eksperymentować, zawsze zapiekałam z mięsem, a od 2 miesięcy go nie jem, więc taka wersja będzie jak znalazł, i sosik pyszny, z tym, że warzywa dam jakie mam. :)
OdpowiedzUsuń