czwartek, 25 października 2012

Krzepka rzepka, czyli samo zdrowie

Czarna rzepa jest krewniaczką znanej doskonale rzodkiewki. Po różowiutką rzodkieweczkę sięgamy chętnie i często natomiast czarna rzepa jest warzywem zupełnie niedocenianym w naszej kuchni. A szkoda, bo ma wiele wartościowych składników. Jest bogata w siarkę, dlatego ma tak dobry wpływ na włosy. Zawiera witaminy A, C i z grupy B oraz dobrze przyswajalne pierwiastki: potas, żelazo, magnez, cynk i wapń. Ze względu na te właściwości jest składnikiem szamponów, odżywek do włosów, a także wchodzi skład leków wspomagających wątrobę, min. popularnego raphacholinu.
Wniosek: niech rzepa zagości na naszych stołach.






Przepis na surówkę
Składniki i wykonanie:

Średniej wielkości czarna rzepa 
Twarde jabłko  
Fileciki z połówki pomarańczy
Łyżka pokruszonych orzechów włoskich do posypania gotowej sałatki

Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka miodu naturalnego
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej

Rzepę i jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję kawałeczki miąższu pomarańczy oraz sos przygotowany z jogurtu, miodu i musztardy. Wszystkie składniki mieszam i gotową surówkę posypuję pokruszonymi orzechami włoskimi. Surówka doskonale smakuje z mięsem kurczaka i indyka.


1 komentarz: