środa, 10 października 2012

Zielono mi...

Bardzo lubię zupy kremy o zdecydowanym smaku i kolorze. Do moich ulubionych zaliczam cudowną zupę z  zielonego groszku.

Przepis na dwie porcje:
200 g zielonego mrożonego groszku
1/2 korzenia średniej pietruszki
Kawałek selera korzeniowego
1/2  małej cebuli
3 cm białej części pora
Zielony świeżo mielony pieprz
Sól do smaku
750 ml wody

Wykonanie:
 Wszystkie składniki (warzywa korzeniowe starte na tarce o dużych oczkach, cebula, czosnek, por pokrojone na małe kawałki) wrzucam do garnka z zimną wodą i gotuję ok.10 min. Następnie dodaję mrożony zielony groszek i gotuję jeszcze 10 min.(do miękkości groszku). Teraz jeszcze tylko należy  zmiksować zupę do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji i już możemy rozkoszować się jej cudownym smakiem.



2 komentarze: