Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
30 dkg grubo pokrojonej kapusty białej
30 dkg pieczarek pokrojonych na duże kawałki
20 dkg suchej fasoli Jaś wcześniej namoczonej (najlepiej zalać fasolę wodą i pozostawić na noc)
Szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
10 dkg suszonych śliwek namoczonych i pokrojonych w paseczki
Kawałek selera korzeniowego, korzeń pietruszki, marchewka, jabłko starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Cebula posiekana
Koncentrat pomidorowy, mały słoiczek
Szklanka czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżki oleju
Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, kminek, liść laurowy
Wykonanie:
Kapustę białą i kiszoną gotuję osobno i łącze je dopiero, gdy są miękkie. W czasie, gdy gotują się kapusty, przygotowuję dodatki: gotuję fasolę i soczewicę oraz duszę na patelni śliwki, jabłko i warzywa korzeniowe. Umyte i pokrojone na duże kawałki pieczarki oraz posiekaną cebulę przesmażam na oleju. Następnie łączę ze sobą wszystkie składniki, dodaję wino, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wszystko gotuję na wolnym ogniu, aż składniki przejdą swoimi smakami. Tak jak tradycyjny bigos, mój bigosik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ilość przypraw i poszczególnych składników każdy dobiera sobie indywidualnie, w zależności od swoich upodobań.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz