sobota, 10 listopada 2012

Bigos wegetariański

Bigos to tradycyjna polska potrawa. Podstawowymi składnikami klasycznego bigosu jest drobno poszatkowana kapusta kiszona, różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby i przyprawy, ale oczywiście każda gospodyni ma swój najlepszy przepis. Chciałam przedstawić potrawę, która jest wegetariańską alternatywą dla mięsnej klasyki. Potrawa jest bardzo zbliżona w smaku do bigosu, dlatego też użyłam tej nazwy. Nie jestem wegetarianką, ale coraz częściej przygotowuję taką wersję. Polecam szczególnie osobom liczącym kalorie.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
30 dkg grubo pokrojonej kapusty białej
30 dkg pieczarek pokrojonych na duże kawałki
20 dkg suchej fasoli Jaś wcześniej namoczonej (najlepiej zalać fasolę wodą i pozostawić na noc)
Szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
10 dkg suszonych śliwek namoczonych i pokrojonych w paseczki
Kawałek selera korzeniowego, korzeń pietruszki, marchewka, jabłko starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach
Cebula posiekana
Koncentrat pomidorowy, mały słoiczek
Szklanka czerwonego półwytrawnego wina
2 łyżki oleju
Przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek, kminek, liść laurowy

Wykonanie:
Kapustę białą i kiszoną gotuję osobno i łącze je dopiero, gdy są miękkie. W czasie, gdy gotują się kapusty, przygotowuję dodatki: gotuję fasolę i soczewicę oraz duszę na patelni śliwki, jabłko i warzywa korzeniowe. Umyte i pokrojone na duże kawałki pieczarki oraz posiekaną cebulę przesmażam na oleju. Następnie łączę ze sobą wszystkie składniki, dodaję wino, koncentrat pomidorowy, przyprawy i wszystko gotuję na wolnym ogniu, aż składniki przejdą swoimi smakami. Tak jak tradycyjny bigos, mój bigosik najlepiej smakuje na drugi dzień. Ilość przypraw i poszczególnych składników każdy dobiera sobie indywidualnie, w zależności od swoich upodobań.

 SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz