niedziela, 4 listopada 2012

Pasta z soczewicy

Do chrupiących bułeczek razowych przygotowałam bardzo smaczną pastę z zielonej soczewicy.

Składniki:
Szklanka zielonej soczewicy
6 pieczarek
Cebula
Ząbek czosnku
Łyżka oliwy
Przyprawy: majeranek, pieprz, kurkuma, kminek, kumin, sól

Wykonanie:
Soczewicę płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 30 min. Następnie gotujemy do miękkości, a pod koniec gotowania dodajemy majeranek (ja dodałam czubatą łyżkę). W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: pieczarki myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy na oliwie z posiekaną cebulą i czosnkiem, a następnie dusimy, aż odparuje woda z pieczarek. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, jeżeli z soczewicy nie odparowała całkowicie woda, musimy ją odsączyć. Teraz pozostał najprzyjemniejszy moment, miksowanie i doprawianie pasty,





SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz