środa, 14 listopada 2012

Dorsz orientalnie i ekspresowo, czyli "Orient Ekspres"

Są takie dni, kiedy brakuje brakuje czasu na poważne gotowanie. Wtedy ratunkiem mogą być mrożonki. Wybór jest naprawdę duży, dla każdego coś dobrego. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje ok.15-20 min i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych, a jedynie wyobraźni. Efekt może naprawdę zachwycić zarówno smakowo, jak i wizualnie.

Składniki  na 2 porcje:
400 g dorsza
Mrożonka "Mieszanka chińska" (450 g)
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżka sosu sojowego
Łyżka sosu tajskiego
Przyprawy: kurkuma, cynamon, biały pieprz, kumin
Natka pietruszki do posypanie gotowej potrawy

Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlałam łyżkę oleju, a następnie wrzuciłam mrożonkę "Mieszanka chińską". Gdy warzywa dusiły się pod przykryciem na małym ogniu, natarłam filety z dorsza mieszanką przypraw (kurkumy, cynamonu, białego pieprzu, kuminu). Gdy warzywa na patelni już się rozmroziły dodałam łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu tajskiego. Całość wymieszałam, ułożyłam na warzywach doprawione kawałki ryby i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu. Po ok 5 min. przełożyłam rybę na drugą stronę i jeszcze 5 min.duszenia pod przykryciem. Gotową potrawę posypałam natką pietruszki.
Taki zwykły dorsz, takie proste gotowanie, a smakuje obłędnie...(mam na myśli doskonale). Polecam.



SMACZNEGO:)


2 komentarze:

  1. Lidio, smakowity ten Twój orient expres. I te miłe dla oka kolory na talerzu;)

    pozdrawiam serdecznie

    PS. jesteś może z Częstochowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, jestem z Częstochowy:)Wytropiłam, że ty również.Serdecznie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń