Składniki na 2 porcje:
400 g dorsza
Mrożonka "Mieszanka chińska" (450 g)
Łyżka oleju rzepakowego
Łyżka sosu sojowego
Łyżka sosu tajskiego
Przyprawy: kurkuma, cynamon, biały pieprz, kumin
Natka pietruszki do posypanie gotowej potrawy
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię wlałam łyżkę oleju, a następnie wrzuciłam mrożonkę "Mieszanka chińską". Gdy warzywa dusiły się pod przykryciem na małym ogniu, natarłam filety z dorsza mieszanką przypraw (kurkumy, cynamonu, białego pieprzu, kuminu). Gdy warzywa na patelni już się rozmroziły dodałam łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu tajskiego. Całość wymieszałam, ułożyłam na warzywach doprawione kawałki ryby i dusiłam pod przykryciem na małym ogniu. Po ok 5 min. przełożyłam rybę na drugą stronę i jeszcze 5 min.duszenia pod przykryciem. Gotową potrawę posypałam natką pietruszki.
Taki zwykły dorsz, takie proste gotowanie, a smakuje obłędnie...(mam na myśli doskonale). Polecam.
SMACZNEGO:)
Lidio, smakowity ten Twój orient expres. I te miłe dla oka kolory na talerzu;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
PS. jesteś może z Częstochowy?
Tak, tak, jestem z Częstochowy:)Wytropiłam, że ty również.Serdecznie pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuń