czwartek, 6 września 2012

Fasolka szparagowa z ryżem

Nowa odsłona fasolki szparagowej.
Doskonała szybka potrawa na obiad lub na zimno jako sałatka.

Składniki :
Przepis na 1 solidną porcję:
-20 dkg dowolnej fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki / w przygotowanej potrawie wykorzystałam bardzo delikatną w smaku fasolkę fioletową, która niestety po ugotowaniu zmienia kolor na oliwkowy /
-30 g ryżu
-1-2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
-1/2 małej młodej cebulki pokrojonej w piórka
-1-2 kawałki suszonych pomidorów pokrojonych w kosteczkę
-łyżeczka oliwy
-przyprawy: mielony zielony pieprz, czubrica zielona, sól

Wykonanie:
-fasolkę, czosnek, ryż, cebulkę wrzucamy do rondla, podlewamy wodą, tak aby przykryła w połowie wszystkie składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu często mieszając i uzupełniając wodę
-po upływie ok. 10-15 min., gdy ryż i fasolka będą już miękkie, dodajemy pozostałe składniki: pomidory suszone, oliwę i doprawiamy zielonym pieprzem, czubricą, solą
-całość chwilę podusić i można już podawać

2 komentarze: