czwartek, 6 września 2012

Kalafiorowa zapiekanka


Bardzo atrakcyjne oblicze klasycznego kalafiora.
Kto raz spróbuje, wtedy na pewno " kalafiorowa zapiekanka " na stałe zagości na jego stole.
Przygotowujemy ją błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika z talerzy.
Polecam.

Składniki :
-ugotowany kalafior,
 aby kalafior miał delikatniejszy smak,  należy dodać do wody ok. 1/2 szk.mleka
-kawałek sera Feta

Sos: 50 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
4 łyżki gęstej śmietany
2 całe jajka
sól, pieprz

Wykonanie:
-ugotowane różyczki kalafiora układamy w naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem i oprószamy serem Feta
-zapiekamy do ścięcia sosu; ok. 10 min w temp. 180 st. C


                               .

2 komentarze: