Naleśniki to ulubione danie nie tylko małych łasuchów.Łyżeczka kakao i otrzymujemy nowe oblicze znanych słodkości. Warto spróbować.
Składniki:
Z podanych składników otrzymamy 6-7 naleśników o średnicy ok. 20 cm.
1 szk. mąki
Łyżka naturalnego kakao
1 jajko
3/4 szk. gazowanej wody mineralnej
Szczypta soli
Olej do smażenia
Masa twarogowa: 200 g mielonego twarogu, cukier lub miód do smaku
Sos malinowy: szklanka malin, 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki potrzebne do naleśników roztrzepujemy na gładką masę i odstawiamy na 20-30 min.
"do odpoczęcia". W tym czasie przygotowujemy masę serową z mielonego serka twarogowego i cukru oraz sos malinowy. Szklankę
malin smażymy na wolnym ogniu z 2 łyżkami cukru, często mieszając. Gdy
sos zgęstnieje przecieramy go przez sitko, aby oddzielić sos od
pestek.
Po upływie pół godziny smażymy cienkie naleśniki, jeżeli ciasto będzie zbyt
gęste, należy dolać trochę wody. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem, dodajemy surowe maliny, zwijamy w
rulon lub w trójkąty i polewamy sosem malinowym.
Cudo nad cudami:D
OdpowiedzUsuńaaaa, porywam, zabieram! :D takie dobre <3
OdpowiedzUsuń