niedziela, 23 września 2012

Kakaowe naleśniki z sosem malinowym

Naleśniki to ulubione danie nie tylko małych łasuchów.Łyżeczka kakao i otrzymujemy nowe oblicze znanych słodkości. Warto spróbować.

Składniki:
Z podanych składników otrzymamy 6-7 naleśników o średnicy ok. 20 cm.
1 szk. mąki
Łyżka naturalnego kakao
1 jajko
3/4 szk. gazowanej wody mineralnej
Szczypta soli
Olej do smażenia

Masa twarogowa: 200 g mielonego twarogu, cukier lub miód do smaku

Sos malinowy: szklanka malin, 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Wszystkie składniki  potrzebne do naleśników roztrzepujemy na gładką masę i odstawiamy na 20-30 min. "do odpoczęcia". W tym czasie przygotowujemy masę serową z mielonego serka twarogowego i cukru oraz sos malinowy. Szklankę malin smażymy na wolnym ogniu z 2 łyżkami cukru, często mieszając. Gdy sos zgęstnieje  przecieramy go  przez sitko, aby oddzielić sos od pestek.
Po upływie pół godziny smażymy cienkie naleśniki, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, należy dolać trochę wody. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem, dodajemy surowe maliny, zwijamy w rulon lub w trójkąty i polewamy sosem malinowym.

 



2 komentarze: