niedziela, 23 września 2012

Krem ziemniaczany z krewetkami

Ten krem zachwyca delikatnym, wręcz aksamitnym smakiem. Prosty w wykonaniu, a wykwintny w swojej formie. Oczaruje każdego. Serdecznie polecam.

Składniki:
Podaję przepis na  4 porcje:
500 g ziemniaków
Średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
1/2 gałązki naci selera
3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki oliwy
Biały pieprz, sól
1 litr wody
Łyżeczka masła
100 g krewetek koktajlowych

Wykonanie:
Cebulę wraz z czosnkiem drobno posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, czosnek i chwilę dusić na małym ogniu, starając się ich nie przyrumienić.
Następnie dodać pokrojone ziemniaki, 2 gałązki pietruszki oraz nać selera, wlać 1 litr wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, ok. 20 min.
W tym czasie na łyżeczce masła z dodatkiem posiekanego ząbku czosnku lekko przesmażyć krewetki.
Gdy ziemniaki będą już miękkie wyciągnąć zieleninę, doprawić wywar solą i pieprzem i całość zmiksować do uzyskania kremowej, aksamitnej konsystencji.
Przełożyć krem do pucharków, na wierzchu ułożyć krewetki i oprószyć posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz: