środa, 5 września 2012

Zupa krem z kukurydzy

Kukurydza to warzywo niedoceniane w naszej kuchni. Najczęściej jemy ugotowane kolby kukurydzy polane masłem lub jako składnik sałatki jarzynowej. Tymczasem kukurydza jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, B1, kwasu foliowego.
Polecam bardzo smaczną i oryginalną zupę krem z kukurydzy.

Składniki i wykonanie:

Przepis na 1 porcję
-ziarna z jednej kolby kukurydzy
-1/2 szk. drobno posiekanej cebuli
- szklanka mleka
-łyżeczka oliwy lub oleju kukurydzianego
-przyprawy: pieprz, sól, kurkuma
-łyżka natki pietruszki do posypania gotowej zupy

-w rondlu przesmażyć na rozgrzanym oleju cebulę i ziarna kukurydzy do momentu, aż zmiękną / ok. 15 min./
-w czasie smażenia od czasu do czasu mieszać
-dodać przyprawy, mleko i przelać do blendera, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji
-chwilę pogotować
-gotową zupę oprószyć natką pietruszki

-

Zupa ma bardzo delikatny słodkawy smak i piękny, głęboki żółty kolor.
Polecam.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupę z kukurydzy! Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń