poniedziałek, 1 października 2012

Odchudzanie? Musowo!


Jeżeli chcemy rozpocząć trudny proces odchudzania lub jesteśmy w jego trakcie, musimy koniecznie włączyć do naszych posiłków mus z grejpfruta.
Tak w ogromnym uproszczeniu, bo owoce te mają bardzo dużo zalet, grejpfruty są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu, obniżają poziom cholesterolu. A co nas najbardziej interesuje, przyspieszają przemianę materii i mają tylko 22 kcal w 100 g. Żeby w pełni wykorzystać ich właściwości, należy jeść cały owoc łącznie z błonkami oddzielającymi miąższ. Niestety są one dość twarde i bardzo gorzkie. Dlatego myślę, że najlepszym sposobem jest mus. Aby złagodzić gorzki smak i podnieść wartości odżywcze, dodaję do obranego i pokrojonego w kostki grejpfruta 2 łyżki zarodków pszennych, całość miksuję, a gotowy mus posypuję płatkami migdałowymi lub sezamem.

Warto spróbować.
Polecam.

2 komentarze: