sobota, 3 listopada 2012

Chrupiące bułeczki razowe

To są moje pierwsze bułeczki jakie kiedykolwiek piekłam. Wyszły znakomicie, są bardzo proste w przygotowaniu i świetnie smakują. Każdy bez problemu je upiecze.

Składniki na 9 bułeczek:
20 dkg mąki pszennej razowej
10 dkg maki żytniej razowej
20 dkg maki pszennej
25 g drożdży
Płaska łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
0,5 szklanki ciepłego mleka

Wykonanie:
Do mąki wsypujemy sól, wkruszamy drożdże, wlewamy mleko i wodę. Wyrabiamy ciasto do momentu, gdy już odchodzi od dłoni i przykrywamy je bawełnianą lub lnianą ściereczką oraz odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i formujemy bułeczki. Z podanej ilości składników otrzymujemy 9 bułeczek. Układamy bułeczki na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każda bułeczkę oprószamy mąką i nacinamy nożem na krzyż. Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia na ok. 20 min. i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 min. w temp. 250 st. C. Po upieczeniu bułeczki należy wyjąć z piekarnika.

 SMACZNEGO

3 komentarze: