Chciałam zaproponować amarantus na słodko. Są to kluseczki z serkiem homogenizowanym polane sosem czekoladowy z filecikami z pomarańczy.
Składniki na 2 porcje:
Kluseczki:
Opakowanie serka homogenizowanego 0% tłuszczu (140 g)
5 czubatych łyżek mąki amarantusa
1 całe jajko
Sos czekoladowy:
5 łyżek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
2 łyżeczki naturalnego kakao
Łyżeczka miodu
Fileciki z pomarańczy
Wykonanie:
Należy wymieszać serek z mąką amarantusa i całym jajkiem, a następnie za pomocą małej łyżeczki nabrać niewielką ilość masy twarogowej i wkładać do zagotowanej i osolonej wody. Woda nie może gotować się zbyt mocno. Kiedy kluseczki wypłyną, są już gotowe. Należy je wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym ( podane składniki wystarczy wymieszać) i dodać fileciki z pomarańczy.
Potrawa jest bardzo delikatna w smaku, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.
Polecam:)
Pycha! Właśnie ostatnio odkrywam amarantusa i jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! jeszcze sie nie spokalam z amarantusem)
OdpowiedzUsuń