sobota, 3 listopada 2012

Kluseczki z mąki amarantusa

Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie był podstawowym zbożem azteckich i inkaskich wojowników. Ze względu na swoje niesamowite właściwości jest nazywany "zbożem XXI". Amarantus zawiera więcej żelaza niż szpinak, więcej błonnika niż owies, więcej magnezu niż gorzka czekolada, a jego białko jest lepiej przyswajalne niż białko mięsa drobiowego i bardziej wartościowe niż sojowe. Amarantus nie zawiera glutenu, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej.
Chciałam zaproponować amarantus na słodko. Są to kluseczki z serkiem homogenizowanym polane sosem czekoladowy z filecikami z pomarańczy.

Składniki na 2 porcje:

Kluseczki:
Opakowanie serka homogenizowanego 0% tłuszczu (140 g)
5 czubatych łyżek mąki amarantusa
1 całe jajko

Sos czekoladowy:
5 łyżek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu
2 łyżeczki naturalnego kakao
Łyżeczka miodu

Fileciki z pomarańczy

Wykonanie:
Należy wymieszać serek z mąką amarantusa i całym jajkiem, a następnie za pomocą małej łyżeczki nabrać niewielką ilość masy twarogowej i wkładać do zagotowanej i osolonej wody. Woda nie może gotować się zbyt mocno. Kiedy kluseczki wypłyną, są już gotowe. Należy je wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu i polać sosem czekoladowym ( podane składniki wystarczy wymieszać) i dodać fileciki z pomarańczy.
Potrawa jest bardzo delikatna w smaku, można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.



   
Polecam:)



2 komentarze:

  1. Pycha! Właśnie ostatnio odkrywam amarantusa i jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! jeszcze sie nie spokalam z amarantusem)

    OdpowiedzUsuń